Proteinpulver

Vi är stolta över våra proteinprodukter då kvalité och smak alltid stått högst i fokus

– Vi har några av marknadens bäst smakande proteinpulver.
– Du får det du köper. Alla våra proteinpulver har ett högt proteininnehåll och är labbtestade för att hålla lovad mängd gram protein (till skillnad mot många andra proteinpulver i marknaden).
– Protein är den viktigaste byggstenen för dig som tränar – satsa på kvalitet.

T ex så är vår Delicious Whey Protein förmodligen det bäst smakande proteinpulvret du någonsin kommer smaka, och eftersom det innehåller en mix av vasslekoncentrat och vassleisolat så ligger halten på höga 80 %. Vilket är sällsynt att vassleproteinpulver faktiskt gör i verkligheten och inte bara på innehållsdeklarationen när man sedan testar pulvret i ett lab. Vilket samtliga proteinpulver från XXL har gjort, dvs testats för att hålla utlovad kvalité.

Vill du ha ännu renare protein för pengarna så innehåller vår Whey isolat ca hela 89% protein och är givetvis även det labbtestat på supplementslabtest.com. Vårt Isolat är välkänt för att vara EXTREMT rent och lätt blandat (det räcker med att röra lite med en tesked).

Vårt Nightprotein som är 100 % micellärt kasein dvs den mest naturliga och minst bearbetade formen av kasein, har en proteinhalt också på hela 89 % vilket är extremt ovanligt om det ens finns någon annan tillverkare än XXL Nutrition som har en sådan hög proteinhalt på ett kaseinprotein, i flera mycket goda smaker.

I vårt sortiment finns även protein som härstammar från ris, ärt- och hampa, Green Protein. Det har ett mycket högt biologiskt värde och en hög kvalitet i sin aminosyraprofil. Det är det perfekta valet för personer som är vegetarianer, veganer eller laktosintoleranta.

Protein
Protein finns i nästan alla livsmedel, men en del livsmedel innehåller mer protein, främst från djurriket som kött, fisk, fågel och mjölkprodukter. Det finns även ganska hög andel protein i livsmedel från växtriket och baljväxter så som sojaböner, linser och nötter.

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs för att bygga upp alla kroppens celler, även funktioner i cellerna behöver proteiner. I blodcirkulationen finns det också proteiner som håller upp vätskebalansen men även som hormoner och enzymer. Immunförsvaret behöver proteiner för att attackera och bryta ner okända mikroorganismer som kommit in i kroppen. Men framförallt behövs protein för att bygga upp muskelcellerna för att bli större och starkare. För det rekommenderas ett intag på minst 2g/kg kroppsvikt, och mer vid viktnedgång. Att konsumera det under en dag med enbart livsmedel från din livsmedelsbutik kan bli dyrt. Att lägga till ett mellanmål med proteinpulver är både tidseffektivt men också snällare mot din ekonomi.

Så väljer du rätt proteinpulver
Proteinpulver på marknaden idag har kommit väldigt långt när det gäller tillverkning och smak. Men en del företag i branschen tillsätter billiga kvävehaltiga tillsatser för att låtsas säga att deras produkt är ”bra” till ett mycket billigare pris, när de i själva verket tillsätter billiga ingredienser för att späda ut sin produkt och på så sätt får ner priset rejält. Sådana tillsatser kan vara taurin eller glycin.

Ett bra proteinpulver ska innehålla helst alla aminosyror i bra mängd för att förse kroppen med alla nödvändiga byggstenar. När man testar ett livsmedels proteininnehåll så mäter man hur mycket kväve det finns i produkten då protein är uppbyggda på aminosyror som är kväverika. På så sätt kan man få fram en produkt som via analys innehåller en hög andel protein enligt analysen men i själva verket är utspätt med andra kväveinnehållande tillsatser som t ex taurin.

Taurin har ingenting med protein att göra, det är heller inget livsnödvändigt men det kan hjälpa till att få in näring i cellerna. På så sätt blir produkten inte trovärdig sin höga andel protein, eftersom taurin innehåller kväve som blir med i mätningen för proteinhalten.

Ett bra proteinpulver ska ha en innehållsförteckning där den fullständiga aminosyraprofilen finns deklarerad. Först då vet man att man får en produkt som har ett högt biologiskt värde, dvs alla aminosyror finns med i produkten och exakt vilken mängd det finns av varje enskild aminosyra, då vet du exakt vad du får för något.

När man köper ett proteinpulver så vill man ha just det, protein. Man vill ha ett proteinpulver som innehåller just den proteinhalt som anges, inte falskt högt med tillsatser. Just det är vi stolta med våra proteinpulver, då alla produkter har ett högt biologiskt värde och alla aminosyror finns deklarerad i ett högt innehåll av protein och att även smaken är i fokus.

Framrening av protienpulver
Det finns olika sorters proteinpulver som är framställt med olika filtreringstekniker för att få fram ett renare proteinpulver. De flesta proteinpulver härstammar från komjölk, men det finns även de som är framställt från ägg, sojabönor, ris, hampa och nötkött. Men de vanligaste och populäraste sorterna är de som kommer från mjölk dvs vassle (whey) och kasein.
Wheyprotein

”Vassleprotein tas upp snabbt i kroppen och är därför lämpligt att ta vid t ex frukost och efter träning eller som ett snabbare mellanmål.”

Vassle har funnits längst på marknaden men det är också det bästa då det har ett högt biologiskt värde, dvs alla 20 aminosyror finns med och att det är naturligt högt på proteinsyntesstimulerande aminosyran l-leucin. Eftersom vasslet har funnits längst är det också det billigaste. Men det finns som sagt olika filtreringstekniker som får fram en renare produkt.

Det vanligaste vassleproteinet är vassleproteinkoncentrat som normalt ligger på en renlighetshalt på ca 75 %. De innehåller också laktos som är mjölksockret, vilket ger produkten några få gram kolhydrater. Nästa steg i reningsprocessen är vassleisolat. Då har man som namnet tyder isolerat vasslet helt, vilket ger en renlighetshalt på ca 80-95 % protein. De produkterna är oftast helt fri från kolhydrater och fett, och även då fri från laktos.

För att rena fram det ännu mer kan tillverkaren tillsätta enzymer som bryter ner proteinet till ännu mindre peptider som det så fint heter. När proteinet består av enbart mindre peptider eller till och med fria aminosyror så tas det upp extremt snabbt. Proteinet behöver inte brytas ner i magsäcken som det annars gör utan går direkt ut i blodet via tunntarmen och stimulerar proteinsyntes (muskeluppbyggnad).
Kaseinprotein

”Kaseinproteinet tas upp mycket långsammare än t ex vassleprotein, därför är det lämpligt att ta det t ex innan läggdags för att förse kroppen med alla nödvändiga byggstenar hela natten.”

Kasein härstammar också från komjölk (mjölk innehåller ca 80 % kasein och 20 % vassle), men kasein är ett mer komplext protein, det har en större proteinstruktur vilket gör att det bryts ner mycket långsammare. När proteinet når magsäckens sura pH blir proteinet näst intill olösligt och på så sätt tar det längre tid att nå tunntarmen, vilket ger en stor mättnadskänsla och långsam utsöndring av aminosyror.

Kaseinproteinet har precis som vasslet ett högt biologiskt värde med alla aminosyror man behöver. Eftersom det tar längre tid att bryta ner är det fördelaktigt att ta det innan läggdags för att förse kroppen med byggstenar hela natten, eller som ett mer mättande mellanmål på dagen. Av dessa anledningar anses kaseinproteinet ha en antikatabol verkan, dvs muskelsparande och på så sätt användas fördelaktigen vid en diet för viktnedgång. Kaseinprotein är också rikt på kalcium, som i många studier visat vara positivt för viktnedgång hos överviktiga personer, men det är också viktigt för vårt skelett.

Kaseinet kan framrenas till mjölkproteinkoncentrat, ett annat namn är kaseinkoncentrat. Det kan även heta kalciumkaseinat. Micellärt kasein är kaseinproteinet i sin mest naturliga form, dvs den är minst bearbetat vid framrening, och har oftast högst proteinhalt. Tillverkare kan även tillsätta enzymer i kaseinkoncentrat och få fram korta peptider som tas upp extremt snabbt, dessa produkter brukar kallas för peptopro.

Peptopro är extremt högkvalitativt och fint protein, vilket tas fördelaktigen direkt på morgonen och före/under ett träningspass för att stimulera proteinsyntesen. Andra fördelar med kaseinprotein är att det är väldigt mättande och kan blandas med fördel till en pudding eller i smoothies.

Kvalité och smak på våra produkter
Vi är stolta över våra proteinprodukter då kvalitét och smak alltid stått högst i fokus. T ex så är vår Delicious Whey Protein förmodligen det bäst smakande proteinpulvret du någonsin kommer smaka, och eftersom den innehåller en mix av vasslekoncentrat och vassleisolat ligger halten på höga 80 % vilket är väldigt sällsynt för ett vassleproteinpulver. Vill du ha ännu mer protein för pengarna så innehåller vår Whey isolat hela 86,2% och är testad på supplementslabtest.com

”Vår All Day Protein är kanske det mest kompletta mellanmålsproteinet på marknaden med ett innehåll från 6 olika proteinkällor för gradvis utsöndring av muskelbyggande aminosyror.”

Vårt Nightprotein som är 100 % micellärt kasein dvs den mest naturliga och minst bearbetade formen av kasein, har en proteinhalt också på hela 88 % vilket är extremt ovanligt om det ens finns någon annan tillverkare än XXL Nutrition som har en sådan hög proteinhalt på ett kaseinprotein, i flera mycket goda smaker.

Källor
F.H Martini, Funtamentals of Anatomy & physiology. ISBN 9781292057606
J.L Tymocsko, J.M Berg, Biochemistry: A Short Course.  ISBN: 9781464126130
J.R. Hoffman, M.J Flavo. Protein – Which is Best? J Sports Sci Med. 2004 Sep; 3(3): 118–130.
M. Stark, J. Lukazuk et.al. Protein timing and its effects on muscular hypertrophy and strength in individuals engaged in weight-training. J Int Soc Sports Nutr. 2012; 9: 54.