Kolhydrattillskott

Här finner du olika tillskott som är framtagna med fokus på kolhydrater (kolhydrattillskott), dvs energi.

Kolhydrater är den absolut bästa och vanligaste källan som ger energi, och är nödvändig för att orka prestera ordentligt under din träning. Vilket gör att du träna hårdare och bygga mer muskelmassa och styrka.

Långsamma och snabba kolhydrater

När man prata om kolhydrater så brukar man prata om 2 olika sorter, dvs de snabba eller de långsamma kolhydraterna. Vilket egentligen har med att göra hur pass fort kroppen kan ta upp energin från kolhydraten och hur det påverkar glukoshalten (sockret i blodet).

Utan att fördjupa oss för mycket i ämnet kring hur snabba och långsamma kolhydrater påverkar kroppen och blodsockret, insulinnivåer med mera. Så kan man enkelt säga att ingen av de 2 kategorierna är bättre eller sämre, utan att det helt är tillfället som avgör när de passar att inta.

Snabba kolhydrater

Snabba kolhydrater passar oftast in för det första i lite mindre mängder då de tas upp så pass snabbt att kroppen får det tufft att omvandla det till användbar energi om man intar för mycket för snabbt. Däremot så passar det alldeles ypperligt i de tillfällen då man är helt tom på energi, så som delvis till frukost (blandat med långsamma) och framför allt efter eller under ett hårt pass. Därför kan det var mycket bra med ett kolhydrattillskott i form av en shake eller tom en proteinbar med socker i under eller efter passet för att så snabbt som möjligt få tillbaks sin energi.

Många menar även att en högt insulinpåslag med hjälp av snabba kolhydrater direkt efter passet (tillsammans med protein så klart), även har en höjande anabol (uppbyggande) effekt.

De långsamma kolhydraterna

Precis tvärt emot de snabba kolhydraterna, så är de långsamma mycket lättare för kroppen att kontrollera, då energin tas upp av kroppen under en mycket längre tid, vilket gör att kroppen inte behöver jobba så otroligt mycket när man intar det i en stor mängd, så som kroppen får när man äter tex rent socker.

Det är alltså de långsamma eller medellångsamma kolhydrater som fokuset ska ligga på under resten av dagen, så som till dina vanliga mål. Speciellt som kvällsmål, om man måste äta kolhydrater till kvällsfikat. Då är det givetvis bra om man inte tankar kroppen med raketbränsle precis innan man ska lägga sig och sova.

Äta fokusera mycket på de långsamma kolhydraterna ger även minskat sötsug, pga de minskade effekterna det har på kroppens insulinpåslag.