Aminosyror

Aminosyror kan ses som finfördelade proteiner som kroppen tar upp mycket snabbare än vanliga proteiner. Proteiner måste brytas ner i flera delar (aminosyror) innan kroppen kan tillgodose sig näringen.

Fördelen med att inta aminosyror är alltså det snabba upptaget, samt det faktum att man med hög dos kan inta just den specifika aminosyran som du är ute efter. Detta har osökt lett till att olika aminoprodukter har vuxit extremt starkt i popularitet och är nu ett av de absolut populäraste kosttillskotten.

De olika aminosyrorna bidrar på lite olika sätt, där vissa bidrar till uppbyggnaden av muskelproteinet medan andra aminosyror bidrar till uppbyggnaden av det protein som finns i hår, hud, senor och naglar eller i enzymer etc.

BCAA är ett exempel på ett aminosyratillskott som är ett av de absolut populäraste tillskotten just nu, då det bidrar till muskeltillväxt samt ökad prestationsförmåga under ditt pass.

Det finns totalt 20st aminosyror, 9 essentiella (EAA) och 11 ”icke-essentiella” aminosyror. För att du ska ge din kropp bästa möjliga förutsättning att utvecklas så bör du se till att få i dig tillräckligt av alla essentiella aminosyror! De övriga 11 icke-essentiella gör kroppen själv av andra kostkomponenter. Men även de kan bli essentiella (nödvändiga) om du lider av någon sjukdom eller skada. Även om de är icke essentiella så kan de dock ge positiva effekter när de intas som ett tillskott.